Rexkaniner

Artiklen er skrevet af Rexklubben.

Rexkaninen er berømt for sin ultrakorte, bløde og tætte pels, som aldrig bliver længere, bedst sammenlignet med muldvarpens pels.

Historie: Racen er fransk og opstod som følge af en mutation hos en lille fransk landbruger ved navn Caillon. Først fik han én unge i et kuld, dernæst én til, til alt held af hvert sit køn. Caillon søgte sognepræsten i den nærliggende sogn for at få forklaret fænomenet med de kortpelsede kaniner. Præsten var meget begejstret og indgik i kompagniskab med Caillon om fortsat avl.

Racen blev døbt Castor Rex - Bævernes konge - og blev første gang udstillet i Paris i 1924, og opsigt vakte den. En Rex-feber brød ud. Racen blev eksporteret til hele verden til enorme priser, man så virkelig mulighederne for at have fået et nyt “pelsdyr”.

Men træerne vokser ikke ind i himmelen, det kneb med levedygtigheden på den nye race, folk ville også hellere sælge levende dyr end de ville pelse dem, - og Rex gik over til at blive en sportskanin som de fleste andre kaniner.

I dag findes den i et utal af farvevarianter, hvoraf Castor Rex´en, den kastaniebrune oprindelige farve, er langs den mest almindelige.  

Rex, zobel, brun

Rex, dalmatiner, castor

Rex, hvid

Rex, castor

Rex, otter, sort

Pasning: Rexkaninen æder det samme som andre kaniner: Foderpiller, vand, hø og diverse grønt og grønsager.

Nyligt fravænnede unger (5 - 8 uger) skal man dog passe meget på ikke at give for meget grønt, - og slet ikke vådt eller fugtigt grønt.

Hvis man skal fremstille en perfekt pels til garvning eller til levering på Pelsauktionerne, så skal man kun fodre med grønt og grønsager som lækkerbisken ikke som “en stor del af det daglige foder”.

Rex´en bliver tidligt kønsmoden - ofte allerede i tremåneders alderen. Skal man have en perfekt pels på dem uden hvide hår og skrammer, så skal de ud og gå hver for sig i enkeltdyrsrum ca. 3 mdr. gamle.  

Anvendelse: Rex´en er i dag både en sports-, udstillings- og produktionskanin, og den har en god størrelse til slagtning. Men det, de håbede på først i trediverne, at kunne komme til at producere skind i større mængde og til gode priser, - det har først langsomt vist sig muligt igennem de sidste 10 år.

I dag er både Castor Rex´en og Chinchilla Rex´en inde på Danske Pels Auktioner på linie med mink, ræv og chinchilla, - og til gode priser.

Mange minkavlere har indrettet deres gamle rævebure til kaniner, og de nyder at have et dyr i hallerne, der ikke bider !!! Rex´en tåler dog ikke kun at gå på trådbund, hvis ikke man vil have fast bund i burene og strø, så kan en fast plade i et hjørne af buret eller bedre en kasse med halm (kassen kan evt. have tråd i bunden, så fugten kan forsvinde). Se også artiklen Kan Rex gå på trådbund ?

Egentlig kælekanin er måske nok det, som Rex´en er mindst brugt som, specielt Rex, castor og chin regnes for at være for temperamentsfuld. Se også artiklen Rex som kæledyr

© Copyright Rexklubben